Πορτοκαλόπιτα Γλυκά

Πορτοκαλόπιτα

Υλικά για τη συνταγή:

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 2 συσκευασίες βανίλια
  • 450 γρ. φύλλο κρούστας ΖΑΓΟΡΙΣΙΟ
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 2 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Εκτέλεση Συνταγής:

Ανακατέψτε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο γιαούρτι κι αφήστε το να σταθεί 5' να φουσκώσει. Χτυπήστε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τη ζάχαρη με τ' αυγά, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τη βανίλια, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα.

Σταματήστε το χτύπημα κι ανακατέψτε το γιαούρτι απαλά μέσα στο μίγμα των αυγών.

Τσαλακώστε ένα, ένα τα φύλλα, κλείνοντας τα μέσα στις δύο παλάμες σας και σχηματίζοντας ένα σχήμα σαν τριαντάφυλλο. Τοποθετήστε τα το ένα πλάι στο άλλο, μέσα σε ταψί 35 εκ., λαδωμένο κι αφήστε τα να σταθούν σε θερμοκρασία δωματίου αρκετές ώρες, να στεγνώσουν.

Ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών κουταλιά - κουταλιά επάνω στα φύλλα, προσέχοντας να πάει παντού, ανάμεσα στις πτυχές.

Αφήστε την πίτα να σταθεί 10', να ρουφήξουν τα φύλλα αρκετό από το μίγμα και ψήστε την στους 180 βαθμούς, για 30' περίπου ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά και περιχύστε την με το χλιαρό σιρόπι. Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, βράστε όλα τα υλικά 5'.

Ενημερωθείτε για τις Παραδοσιακές Ζαγορίσιες Πίτες Χαβέλας Παραδοσιακή Ζαγορίσια Πίτα Χαβέλας